Elo: Ikätasa-arvon edistäminen on hyvää johtamista

Ikäjohtamista tarvitaan kaikissa elämän vaiheissa, sanovat Elina Heliö ja Marketta Ekholm työeläkevakuutusyhtiö Elosta. Erilaiset työtavat elämän eri vaiheissa haastavat myös suomalaisten mustavalkoista tapaa ajatella työelämästä.

“Elossa henkilöstöprosessit ovat hyvällä mallilla. Meillä on määritelty johtamisen periaatteet, joiden mukaisesti kaikki esihenkilöt on koulutettu”, ihmiset ja kulttuuri -johtaja Elina Heliö kertoo.

Johtamisperiaatteiden mukaisesti elolainen johtaminen on uudistavaa, osallistavaa, tuloksellista ja oikeudenmukaista. Ikätasa-arvo liittyy Heliön mukaan erityisesti oikeudenmukaiseen johtamiseen.

Elo on työeläkevakuutusyhtiö, joka vastaa 490 000 työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehtii 250 000 eläkkeensaajasta ja 30 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

“Ikäjohtaminen on tänä vuonna yhtenä työsuojelun painopistealueenamme – eli kiinnitämme erityistä huomioita siihen, miten varmistamme hyvän johtajuuden kaikille ikäryhmille”, henkilöstöpäällikkö Marketta Ekholm sanoo.

“Vaikka tiedämme, että teemme jo paljon ikäjohtamisen eteen, motivaatiomme osallistua ikäsertifikaatti-pilottiin kumpusi halusta tehdä ikäjohtamista entistäkin paremmin. Lisäksi pilottiin liittyi mahdollisuus oppia hyviä käytänteitä muilta ikäsertifikaatti-pilotissa mukana olevilta yrityksiltä”, Ekholm jatkaa.

Työkykyjohtamista

Eläkeyhtiönä Elo on kiinnostunut eläkejärjestelmän kestävyydestä. Haasteen kestävyyteen luovat Suomessa pienenevät ikäluokat, sanoo Heliö.

“Eläkkeiden maksajia alkaa olla vähemmän kuin niitä, kenelle eläkkeitä maksetaan. Sitäkin ajatellen on tärkeää, että työelämä on joustava ja pystymme tarjoamaan erilaisia joustoja esimerkiksi nuorille perheille.”

Ekholm ja Heliö muistuttavat, että uran alku- ja loppupään väliin voi jäädä monenlaisia elämänvaiheita, jotka kuormittavat työntekijää.

Elolle ikäsertifikaatti on ylpeyden aihe, joka tuo myös vastuuta puhua ikätasa-arvosta laajemmin. Ikätasa-arvon esillä pitäminen luo vaatimuksia kaikille työnantajille, ei pelkästään niille, jotka haluavat sitä oma-aloitteisesti edistää.

“Se luo turvallisuutta ottaa asioita esille. Työntekijä voi esimerkiksi kysyä työnantajalta, millaisia joustoja työnantaja voi jossakin tilanteessa tarjota.”

Osa-aikainenkin työ on hyvä työ

Elina Heliön mielestä Suomessa työelämää käsitellään yhä turhan mustavalkoisesti. Töissä joko ollaan tai ei olla. Erilaisten elämäntilanteiden huomioiminen ja ikätasa-arvon edistäminen työpaikoilla voisi muuttaa tätä asennetta. “Tuntuu, että osa-aikainen työ on vakiintunut vain pienten lasten vanhemmille tai jo eläkeiän ylittäneille”, Heliö sanoo.

Harmillisesti työkalut työelämän joustoihin ovat viime vuosina myös jonkin verran kaventuneet. Esimerkiksi vuorotteluvapaan mahdollisuus poistui syksyllä 2024.

Heliö ajattelee, että jos Suomessa arvostettaisiin enemmän erilaisia työn tekemisen muotoja ja eri-ikäisten työpanosta, koko työvoiman reservi voitaisiin saada käyttöön.

“Tämä on mielestäni arvokysymys, johon sisältyy myös ei-taloudellisia arvoja, kuten ihmisyyttä ja inhimillisyyttä. Olet arvokas työntekijä yhteiskunnalle, vaikka tekisit vain 14 tuntia viikossa töitä.”

Ikäsertifikaatti on suomalainen arviointimalli, jonka tavoitteena on edistää ikätasa-arvoisempaa työelämää. Sertifikaatin myöntää Excellence Finland.

Picture of Venla Seuri
Venla Seuri
Venla Seuri on vapaa kirjoittaja ja toimittaja, joka työskentelee enemmän kuin mielellään kestävän, tasa-arvoisen, monimuotoisen ja hyvin johdetun työelämän puolesta.