Ikäsertifikaatti-pilotti – askel kohti ikätasa-arvoisempaa työelämää

Suomessa pilotoidaan parhaillaan ensimmäistä kertaa uutta ikäsertifikaattia, joka on suunniteltu tunnistamaan ja palkitsemaan työelämän ikätasa-arvoa edistäviä organisaatioita.

Pilottivaihe käynnistyi maaliskuussa 2025, ja siinä on mukana kuusi eri toimialaa edustavaa yritystä: Attendo Suomi Oy, CGI Oy, FVR – Finnish Vaccine Research, Keskinäinen Työeläkeyhtiö Elo, Sarlin Oy Ab sekä SOK.

Ikäsertifikaatti murtaa työelämän ikärajat

Ikäsertifikaatti tarjoaa työpaikoille mahdollisuuden arvioida, kehittää ja viestiä ikäystävällisistä arvoistaan rakenteellisesti ja uskottavasti. Se vastaa tarpeeseen, joka on noussut näkyvästi esiin suomalaisessa työelämässä: tarve tunnistaa ikäsyrjintä ja purkaa työelämän näkymättömiä rajoja, jotka jättävät monet osaajat ulkopuolelle iän perusteella. Sertifikaatti muistuttaa, että työelämässä ei ole “parasta ennen” -päivämäärää. Osaamista, intoa, oikeaa asennetta ja potentiaalia löytyy kaikenikäisistä.

Ajatus suomalaisesta Ikäsertifikaatista syntyi keväällä 2024, kun toimittaja ja yrittäjä Ira Hammermann nosti esiin työelämässä esiintyvän ikäsyrjinnän sosiaalisessa mediassa. Kansainvälisistä esimerkeistä innostuneena hän päätti selvittää, voisiko vastaavaa mallia tuoda Suomeen? Ajatus herätti laajaa kiinnostusta, ja kesäkuussa 2024 hän perusti moniammatillisen työryhmän, jonka tavoitteena oli kehittää suomalaisille työpaikoille soveltuva ikäsertifikaattimalli. Työryhmään kuuluivat Ira Hammermannin lisäksi konkarijohtamiseen erikoistuneen Nextmile Oy:n perustaja Antti Harjuoja, SOK:n henkilöstöjohtaja Hanne Lehtovuori, Metropolia Ammattikorkeakoulun vanhemmat lehtorit Heini Maisala-McDonnell ja Liisa Nuutinen, kansanedustaja Pauli Kiuru, Silver Senior Oy:n toimitusjohtaja Seppo Niva sekä ikädiversiteetin erityisasiantuntija Titta Suopajärvi.

Asiantuntija­yhteistyöllä kohti ikätasa-arvoista työelämää

Työryhmän tueksi tarvittiin riippumaton ja asiantunteva taho kehittämään Ikäsertifikaatin arviointikehikkoa ja toteuttamaan sertifiointityö. Suomen ensimmäinen Ikäsertifikaatti-pilotti aloitettiin yhteistyössä Excellence Finlandin kanssa, joka on toiminut laatutyön ja organisaatiokehittämisen parissa vuodesta 1966. Excellence Finland on pilotin vastuullinen toteuttaja.

Sertifikaatin kehitystyön yhteydessä moniammatillinen kehitystiimi on perehtynyt kansainvälisiin vastaaviin sertifiointeihin. Lisäksi pohjalla on alan tutkimusta ja kriteeristöön on osittain sovellettu myös globaalia organisaatioiden kehittämisen viitekehystä EFQM-mallia. Arvioinnissa käsitellään johtamista ja työskentelykulttuuria, ilmapiiriä ja asenteita, tiedon hyödyntämistä kehittämisessäsekä rekrytointia ja henkilöstörakennetta. Pilotin tavoitteena on rakentaa Ikäsertifikaatille vahva ja kestävä arvioinnin malli, jonka avulla työelämän ikätasa-arvoa voidaan edistää tavoitteellisesti ja vaikuttavasti työuran kaikissa eri vaiheissa.

Pilottivaihe päättyy toukokuun 2025 alussa. Ikäsertifikaattia aletaan myöntää Suomessa syksyllä 2025. Sertifiointiprosessiin on mahdollista ilmoittautua mukaan heti.