Väärän ikäinen – oikeasti?

Ira Hammermann haluaa vaikuttaa työelämän ikäkäsityksiin konkreettisten tekojen avulla. Hän näkee, että työmarkkinoiden ulkopuolelle jää suuri joukko ihmisiä vain siksi, että he ovat väärän ikäisiä.

Pitkän uran televisiossa tehnyt juontaja ja toimittaja Ira Hammermann yllättyi, kun hänen vetämänsä suosittu ruotsinkielinen keskusteluohjelma Toivomus jäi ilman jatkoa loppuvuonna 2021. Iran mukaan syynä ei ollut katsojamäärien vähyys, vaan se, ettei keski-ikäisten ja sitä vanhempien suosima ohjelma enää sopinut kanavan linjaan tavoitella nuorempaa yleisöä.

Kokemus sai Iran pohtimaan ikäkysymyksiä laajemmin. Hän perusti oman tapahtuma-alan yrityksen 56-vuotiaana ja aktivoitui Linkedinissä sitä markkinoidakseen. Kirjoituksissaan hän ihmetteli, miksi hänen ikäisiään ei enää pidetty kiinnostavina, ei mediassa eikä työmarkkinoilla. Keskustelut yli 50-vuotiaiden ikäsyrjinnästä työnhaussa avasivat hänen silmänsä laajemmalle ilmiölle.

“Ymmärsin, että kyse ei ollut vain omasta alastani. Työmarkkinoiden ulkopuolelle jää valtava määrä osaavia ihmisiä vain siksi, että he ovat väärän ikäisiä.”

Ira koki, että iän sijaan pitäisi arvioida ihmisen asennetta, potentiaalia ja osaamista. Hän alkoi tutkia kansainvälisiä käytäntöjä ja löysi esimerkkejä ikäystävällisten työpaikkojen sertifioinneista. Tästä syntyi ajatus suomalaisesta ikäsertifikaatista, joka konkreettisesti osoittaisi sitoutumista ikätasa-arvoon työpaikoilla.

Ikäsertifikaatti edistää tasa-arvoisempaa työelämää

Keväällä 2024 Ira kokosi moniammatillisen työryhmän kehittämään ikäsertifikaattia. Arviointikehikon ja sertifiointityön kumppaniksi valittiin samana syksynä Excellence Finland, joka on toiminut laatutyön ja organisaatiokehittämisen parissa vuodesta 1966. Pilottivaihe käynnistyi alkuvuodesta 2025.

“Kansainväliset esimerkit osoittavat, että ikäsertifioidut yritykset vahvistavat sekä veto- että pitovoimaansa. Kun yritys edustaa arvoja, joita ihmiset pitävät tärkeinä, se houkuttelee enemmän työnhakijoita ja lisää nykyisten työntekijöiden sitoutumista. Sertifiointi toimii myös myönteisenä viestinä vastuullisuudesta asiakkaille, sidosryhmille ja sijoittajille”, Ira kertoo.

SuomiAreenalla keskustellaan ikädiversiteetistä

Excellence Finland järjestää 25.6. klo 16 SuomiAreena-keskustelun otsikolla “Olenko koskaan oikean ikäinen työelämään?”. Iran moderoimassa paneelikeskustelussa ovat mukana keväällä ikäsertifioitujen yritysten asiantuntijat.

“Moni kysyy, miksi tämä aihe on minulle tärkeä? Olen 57-vuotias ja lapseni ovat parikymppisiä. Meillä molemmilla sukupolvilla on vaikeuksia työmarkkinoilla. Etenkin nuorisotyöttömyys on huolestuttavan korkealla ja vastavalmistuneiden työllistyminen on vaikeutunut. Ja todistettavasti konkaritkin ovat ahtaalla, koska heitä pidetään liian vanhoina ja väsähtäneinä.”

Siksi Ira haluaa nostaa esiin ikädiversiteetin merkityksen yritysten ja Suomen kilpailukyvyn kannalta. ”Me tarvitsemme kaiken ikäisiä ihmisiä työelämään. Henkilöstön monimuotoisuus todistettavasti lisää luovuutta, tuottavuutta ja työhyvinvointia.” Ikäsertifikaatti tarjoaakin organisaatioille yhden konkreettisen työkalun ikätasa-arvon arvioimiseen ja kehittämiseen.

Mutta miten ikädiversiteettiä voisi edistää työpaikoilla? Iran mielestä ratkaisu löytyy organisaation ylimmästä johdosta. “Juuri siellä syntyy ajattelu ja sitoutuminen monimuotoisuuteen ja ikätasa-arvoon.”

“Tervetuloa seuraamaan keskustelua työelämän ikätasa-arvosta ja ikäjohtamisesta joko paikan päällä Porissa tai verkon kautta suoratoistona. Tiedossa on vilkasta ajatustenvaihtoa!” moderaattori-Ira lupaa.

Picture of Virpi Kotro
Virpi Kotro
Virpi Kotro on viestinnän, sisällöntuotannon ja markkinointiviestinnän ammattilainen, joka suunnittelee ja toteuttaa ikäsertifikaatin monikanavaista viestintää.